Valentina Gal

Fine Art (BA)

Project

Best of Breed

Valentina Gal begon met onderzoek te doen naar verschillende groepen in de samenleving. Tijdens dit onderzoek kwam ze in aanraking met de wereld van hondenshows. Op het eerste gezicht was er een nieuwsgierigheid en verbazing over de drijfveren van de hondeneigenaren. Echter, na verloop van tijd raakte Gal zo vergroeit met hun wereld, dat ze er zelf een onderdeel van werd.

Door middel van de excessieve vorm van groomen en stylen, creëren de hondeneigenaren een levend sculptuur. Bij een succesvolle sculptuur wordt een bepaalde routine gevolgd, en dat presenteert zichzelf voor een jury en publiek om zo Best of Breed te worden. Het levende sculptuur wordt geschikt geacht voor reproductie door middel van voortplanting.

Gal wil de balans laten zien tussen mens en hond. De mens stuurt de hond aan, althans, dat denken ze. Maar de mens wordt op zijn beurt gemanipuleerd door hyperrealistische invloeden, zoals social media. Hiermee verliezen ze de grens tussen echt en onecht. In Gal’s hyperrealistische wereld worden mens en hond één.