Suzan Marijnissen

Product Design (BA)

Project

Moved by Light

"How can textile captivate new perceptions of Light and time, exploring and grasping the fleeting motion of Light?" 

- Suzan Marijnissen

Licht is voor mij een heel boeiend verschijnsel. Ik vind het zo iets moois en veelzijdigs. Het beweegt en is veranderlijk, het veroorzaakt schaduwpatronen en brengt kleur en (sfeer-)intensiteit. Voor mijn afstudeerproject ligt de nadruk op licht en lichteffecten in de breedste zin van hun betekenis. Licht is overal om ons heen. Het heeft onnoemelijk veel verschillende verschijningsvormen en toont daarmee ook vele gezichten. We kunnen niet zonder licht leven en tegelijkertijd is het iets totaal ongrijpbaars.

Mijn collectie thematiseert het ontdekken, opvangen, inzetten en zichtbaar maken van verschillende eigenschappen van licht. Mijn producten zijn daardoor ook visuele vertalers van licht. Door zon- en daglicht transformeert hun uiterlijk en zijn mijn textielen op ieder moment van de dag anders. Hierin worden dingen ervaarbaar zoals tijd en warmte, maar ook schaduwen, beweging en 3dimensionaliteit worden benadrukt en ontstaan er levende textielen.

Mijn werk draait voor een groot deel om de poëzie van de beweging van licht, welke een bron van verwondering is voor mij. Ik wil de sfeer van een ruimte beïnvloeden en een bepaalde verwondering opwekken. Een lichtsfeer verandert namelijk een ruimte op een beslissende manier en heeft veel invloed op onze mentale staat van zijn. Mijn interieurtextiel is geschikt voor zowel de privé sfeer als de publieke ruimte.