Simone Atangana Bekono

Creative Writing (BA)

Project

'toen de eerste vonken zichtbaar waren'

In mijn afstudeerwerk probeer ik de binnenwereld van een zwarte vrouw te vatten in gedichten en brieven, die ondersteund zullen worden door beeldend materiaal in de uiteindelijke presentatie van het werk. Dit thema komt voort uit vragen die ik mijzelf stel, als schrijver met dubbele nationaliteit, als feminist en als mens. Ik vraag me bijvoorbeeld af welke invloed de Westerse cultuur heeft op mijn ervaring van mijn lichaam, de manier waarop ik me binnen sociale constructies beweeg en hoe ik mijn kunstenaarschap benader.

 

Om antwoord te geven op dit soort vragen ben ik poëzie en essay-achtige brieven gaan schrijven. Hierin heb ik een ik-personage met een zo voelbaar mogelijke binnenwereld proberen te scheppen. De teksten verbinden het persoonlijke aan het politieke, het emotionele aan het sociaal-culturele. De ik-persoon worstelt met een woede die zij zowel op haarzelf botviert als op de wereld om haar heen en zich in enorme verschuivingen van energie en emotie kenbaar maakt. Zij wil enerzijds verdwijnen in de omgeving waartegen zij zo afsteekt, en anderzijds erkend worden voor haar anders zijn. Stilistisch gezien wordt deze interpretatie in de tekst zichtbaar door het gebruik van herhaling, associatieve droombeelden en het direct aanspreken van de lezer.

 

Over

"Voor mij begint elke tekst met een beeld. Of ik nou proza maak of poëzie, er moet altijd een beginbeeld zijn dat mij uitdaagt te gaan associëren en een ritme, toon en thema te vinden of herkennen. Waarom voel ik me hier zo bij? Waar doet dit me aan denken? Welk personage past hierbij? Daarna komt er pas duidelijkheid over wat voor tekst het gaat worden. Dromen, films, muziek en gesprekken hoop ik op deze manier samen te brengen in mijn werk, omdat het allemaal dingen zijn waar je fantasie door wordt geprikkeld, of juist je gevoel, je intellect. Hoewel ik ben afgestudeerd met poëzie, zie ik mezelf niet per se als dichter. Ik hoop me te kunnen ontwikkelen op een manier die me toelaat een verhaal te vertellen via het medium dat het nodig heeft. Dit mag film zijn, proza, poëzie, een hoorspel, dat maakt allemaal niet uit."

- Simone Atangana Bekono