Leonie van Balen

Fashion Design (BA)

Project

Green, green! ..Yellow? 

In de zomer van 2016 ben ik op reis gegaan naar Sumba, Indonesie. Dit eiland staat bekend om haar traditionele ikat stoffen. Tijdens mijn reis heb ik alle verschillende stappen binnen het proces van het maken van een ikat stof gezien. Van de bijzondere manier van verven en weven tot het symbolisme van de motieven. 

Terug in Nederland heb ik een stof ontwikkeld waarbij ik de kennis over ikat uit Sumba heb gecombineerd met breitechnieken. Hierdoor ontstond een stof die erg modern oogde, ondanks dat de inspiratiebronnen aan de oubollige kant zijn. 

Mijn stof deed me zelfs sterk denken aan een voetbalsjaal. Dit zette mij ertoe aan om elementen uit de voetbalsupporterscultuur te combineren met ethnische aspecten. Hierbij heb ik vooral gekeken naar de textiel van beide werelden. Zo heb ik de grafische prints die ik zag in de voetbalwereld omgezet in etnisch ogende stoffen door gebruik te maken van verrassende materialen. 

Naast vernieuwende combinaties van materialen en technieken, heb ik in mijn onderzoek ook combinaties gemaakt van diverse kledingstukken. Zo heb ik klassieke mannenkledingstukken, zoals colberts, trenchcoats en truien naast sportswear, zoals trainingspakken en polo's gezet. Die kledingstukken heb ik verknipt en aan elkaar gezet, zodat er samengestelde items ontstonden. Door vervolgens gebruik te maken van onverwachtse materialen krijgen de kledingstukken een heel ander uiterlijk dan anders.  Je herkent ze, maar hebt ze nog niet eerder gezien. 
Wat is ontstaan is een mannencollectie vol heldere kleuren, prints en bijzondere breisels. 

Over

Mode- en textielontwerper Leonie van Balen maakt veel gebruik van haar breimachine. Wanneer ze breitechnieken combineert met traditionele, etnische weeftechnieken ontstaan er verrassende stoffen die toch modern ogen. In haar werk is zij op zoek naar nieuwe combinaties van elementen die al bekend zijn. Denk aan vernieuwende combinaties van kleuren, materialen en technieken.
Kom 22 september naar de Arnhemse Nieuwe presentatie en zie zelf wat zij bedoelt met “Je herkent het, maar hebt het nooit eerder gezien”

"Ik ben geboren in Bogor, Indonesie. Mijn moeder is Indonesische en mijn vader Nederlands. Toen ik 4,5 jaar oud was zijn we met het gezin naar Arnhem verhuisd. Hier heb ik mijn gymnasium afgerond en nadat ik een vooropleiding had gevolgd aan ArtEZ ben ik daar begonnen met de opleiding Fashion Design. 
Tijdens deze studie heb ik 4 maanden stage gelopen bij Christian Wijnants, Antwerpen.  Hier is mijn liefde voor breien ontstaan en dit heeft zich doorgezet naar mijn eindexamencollectie."

-Leonie van Balen