Jorieke Tenbergen

Fashion Design (BA)

Project

CAUTION! CONTAMINATED CONTEXT

De afstudeer collectie is een menswear collectie bestaande uit acht looks.
"Ik raakte geïnspireerd door kledingstukken die ik in nieuwsfoto’s tegen kwam. Als je deze uit de nieuwsfoto isoleert valt daarmee ook een deel van de context weg. Dit spelen met contexten vind ik erg interessant. Ik ben de afbeeldingen van deze kledingstukken vervolgens digitaal gaan opblazen en vervormen. Ik vond hierbij uiteindelijk de resultaten waarvoor ik reddingspakken en beschermende overalls had gebruikt het spannendst. Elementen hiervan ben ik vervolgens gaan combineren met die van kledingstukken met hele andere contexten, zoals sportkleding en denim.
Het is dus een vermenging van elementen met heel verschillende ladingen en contexten. De elementen van beladen beschermende overalls heb ik gecombineerd met elementen uit het juist neutrale T-shirt en spijkerbroek. Ik heb zelf en betekenisloos alfabet gecreëerd voor mijn tekstprints en afgewisseld met onheilspellende verhalende fotocollages met op internet gevonden afbeeldingen. 
Ik wilde daarnaast graag een groot contrast binnen mijn materialen. Zowel in hoe ze aanvoelen als in de associaties die ze bij je oproepen. Bijvoorbeeld een jas van geverfde koeienhuid met ingeschoren teksten en een broek met kant dat ik heb geplastificeerd. 
Ik denk dat veel mensen mede door de beelden die ze in het nieuws zien toch een soort angst voor de toekomst hebben. Ik heb op bijna cartooneske wijze een opvatting van dit onheilspellende beeld neer proberen te zetten."

 

Over

Jorieke Tenbergen over haar werkwijze;

"Mijn ontwerpen zijn qua vorm vrij grof met materialen die voor die kledingstukken niet altijd het meest vanzelfsprekend zijn. In mijn werk vind ik humor ook een belangrijk aspect. Ik werk graag digitaal, zowel met het maken van prints als het opzetten van silhouetten. De volgorde waarin nieuwe ontwerpen ontstaan is niet altijd hetzelfde. Soms begint het met een vorm, soms met een materiaal en dan weer met een print. Ik ontwerp voor een wat jongere doelgroep en zou nu na mijn afstuderen nog iets meer de wat draagbaardere streetwear kant op willen gaan."
 

-Jorieke Tenbergen