Berit Smit

Graphic Design (BA)

Project

Lost Art, Found Pixels 

Kunst wordt steeds vaker vanaf een scherm ervaren en online databasen met kunstcollecties duiken overal op. Meestal worden deze digitale werken slecht gefotografeerd en gecomprimeerd tot een jpeg, een grafische standaard voor het kleiner maken van de bestandsgrootte. Wat vaak resulteert in verlies van beeldkwaliteit. 

Met de FBI Lost Art Database kon ik de fascinatie over deze nieuwe (im)materialiteit van kunst onderzoeken. Deze database bataat uit een online archief met kunst die geen materiële, heilige plek in het museum inneemt maar is meer een ongeziene online collectie. Deze bevat alleen de fotografische reproducties van de werken. Immers is deze kunst niet materieel meer: de reproductie is het enige dat overblijft. De foto’s met hun achtergronden, lage pixel waarden, valse perspectieven, rekwisieten en harde flitsen zijn samen versmolten tot het nieuwe werk. In mijn afstudeerwerk stel ik mijzelf de vraag: hoe kan ik deze werken cureren en op een fysieke manier tentoonstellen? 

Over

"Mijn werkwijze is het best te omschrijven als het herconstrueren van bestaande structuren. Door bijvoorbeeld de context te veranderen of door een nieuwe volgorde of compositie toe te passen. Mijn specifieke interesse ligt bij ruimtelijk- en tentoonstellings-ontwerp en de toegevoegde waarde die grafisch ontwerp daarbinnen heeft. De komende periode zal ik de praktijk van dit werkveld beter leren kennen."

- Berit Smit