Stephanie Saris

Product Design (BA)

Project

00010010 00010011 00010100 00010101 00010110 00010111 00011000 00011001 00011010 00010110 

Mijn afstudeer project bestaat uit een collectie schoenen van 9 enkele stuks, waarbij ik de 3d printer inzet op een vernieuwende manier. Ik ben gaan experimenteren met de 3d print techniek om dit te kunnen inzetten binnen het schoenontwerp. 
Ik gebruik de 3d printer  als patroonmaker op een drager van textiel. Kwetsbare, transparante en elastische synthetische stoffen heb ik van een beschermende printlaag voorzien, waardoor het toepasbaar wordt voor schoenen. Er wordt versteviging geboden op plekken waar het nodig is, maar door het gebruikte grafische patroon blijft de voetomhulling toch flexibel. Binnen mijn collectie pas ik het 3d textiel op verschillende manieren toe; functioneel en/of esthetisch, spelend met digitaal vertaalde eigenschappen van de huid zoals gelaagdheid, bescherming en versteviging. 

De collectie bestaat uit 9 schoenen die zowel door mannen als door vrouwen gedragen kunnen worden. Het ontwerpvertrekpunt voor mijn schoenen is de sok; een kwetsbaar omhulsel om de voet, dat ik vervolgens uitbouw tot een schoen met behulp van het 3d textiel. Ik gebruik het 3d textiel als een structuur door te spelen met gelaagdheid en patronen, wat de vorm van de schoen bepaalt. Ik creëer een exoskelet door de versteviging in de schoen naar buiten te halen en ik gebruik het als sluiting. 

Mijn ontwerpen zijn het resultaat van mijn onderzoek naar de mogelijke toepassingen van de 3d printtechniek geplaatst binnen de schoenenwereld. Ik ben een schoenontwerper die een futuristisch beeld geeft van de schoen door gebruik te maken van nieuwe technieken en vernieuwende. Tijdens het ontwerpproces ontdek ik onbewust nieuwe dingen binnen materiaal en in vorm en gebruik. Maar uiteindelijk zijn dit voor mij de ingrediënten om een bepaald vernieuwend en modisch beeld neer te zetten. 

 

Over

Stephanie Saris deed tijdens haar studie Product Design aan ArtEZ mee met een schoenen project voor Clarks, zij was geselecteerd om haar schoen ontwerp uit te laten brengen onder hun naam.
In 2014 liep zij stage bij Ann Demeulemeester op de afdeling accessoires in Antwerpen.
Kort daarop is ze uitgenodigd om mee te doen aan de Summer Workshop bij Camper in Mallorca. 

Na haar afstuderen in 2015 is ze begonnen als footwear designer bij ADIDAS, style collaborations, Y-3, Yohji Yamamoto, Raf Simons en Rick Owens en is ze verantwoordelijk voor de womens footwear collectie van Y-3.