Sjoerd Vroonland

Product Design (BA)

Project

De collectie van designlabel Vroonland herinnert je aan wat goed was, en nog steeds goed is. De vernieuwende producten komen vaak voort uit succesnummers van weleer. Materialen, technieken en vormen die we allemaal kennen. Van het archetypische fietszadel tot de antieke wasknijper, Vroonland gebruikt hun beste eigenschappen en vindt nieuwe manieren om ze toe te passen.

De kracht van de producten van Vroonland zit hem in de ontmoeting tussen materialen. Tussen armatuur en lampenkap, tussen tafelblad en poot. Ze hebben niets te verbergen, sterker nog: het vakmanschap mag gezien worden! In plaats van technische verbindingen te verstoppen, legt de ontwerper de nadruk op de schoonheid van de constructie. Het resultaat is vaak even nuchter als poëtisch. En in gebruik worden de meubels alleen nog maar mooier.

 

Over

In 2010 richtten Sjoerd Vroonland en Arjan Vaandrager samen hun designlabel op. Tijdens hun opleiding aan de meubelmakersvakschool in Rotterdam, waar ze elkaar ontmoetten, is de samenwerking begonnen. Daarna heeft Sjoerd Vroonland zich op ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem gespecialiseerd in product design, terwijl Arjan zich aan de HoGent Natuur en Techniek in Gent in de houttechnologie bekwaamde. De creatieve visie van de één in combinatie met de kennis en kunde van de ander, leverde even frisse als stoere ontwerpen op.

In 2014 heeft het duo besloten dat Sjoerd alleen verder gaat onder de naam Vroonland. In zijn nieuwe atelier in Amsterdam zet hij de successen uit de collectie voort en werkt hij aan nieuwe innovatieve design producten en internationale samenwerkingen.