Paul Verhoeven

Bouwkunst (MA)

Project

Fuga

Fête des Vignerons is een grootschalig wijnfeest in Vevey (CH) dat sinds 1740 door het genootschap ‘Confrérie des Vignerons’ wordt georganiseerd. Wat ooit begon als een straatparade is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met 5000 vrijwilligers en een hoofdarena met een capaciteit van 16.000 toeschouwers. In het verleden verbeeldde men middels muziek en dans de verschillende jaargetijden en het werk op de wijnvelden, tegenwoordig worden meer hedendaagse thema’s aangeroerd.

Het ontwerp betreft een tijdelijk stadion voor het komende feest van 2019. Gedurende twee weken zal het stadion het brandpunt vormen van diverse activiteiten in het centrum van de stad. De stadions die men aanvankelijk realiseerde, waren naar binnen gekeerde bastions die geen gebruik maakten van de karakteristieke pleinwanden en vergezichten. Het nieuwe ontwerp stapt hiervan af en gaat uit van een centripetaal theaterconcept waarbij de tribunes ruggelings tegen elkaar aan worden geschoven tot een imposante piramide.

Met het omkeren van de tribunes worden stad en landschap weer bij de voorstelling betrokken zoals dit van oudsher was. De straten worden het podium, pleinwanden worden decors en onder de zitsculptuur ontstaat ruimte voor het onderbrengen van de gehele theaterentourage.

Over

Paul Verhoeven studeerde bouwkunde en architectuur aan achtereenvolgens de MTS, HTS en Academie van Bouwkunst. Na te hebben gewerkt bij verschillende architectenbureaus
in binnen- en buiteland sloot hij zich in 2010 aan bij Happel Cornelisse Architecten dat sinds 2013 de naam Happel Cornelisse Verhoeven draagt. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar een integrale bouwtechniek waarbij materiaal, detail en constructie samenkomen. Paul houdt van de dynamiek van bouwprocessen en heeft zich gespecialiseerd in bouwkundige begrotingen.