Sander Hermsen

Graphic Design (BA)

Project

"De ontwerptaal van radicaal links is stevig verankerd in de jaren ’70 en ’80: vuisten, sterren en vlaggen, gezeefdrukt in zwart en rood. In dit onderzoek naar de beeldtaal van radicaal links maakte ik uitdrukkingen van radicale, solidaire, antagonistische cultuur gebaseerd op gedeelde waarden zoals DIY en grassroots. Voor het maken gebruikte ik de meest gedemocratiseerde technologie van dat moment (2007): computers en het internet. 

Dit alles resulteerde in een concept voor een online applicatie, die gebruikers in staat stelt om een beeld te creëren door foto’s te uploaden, teksten en achtergronden in te stellen en verschillende niveaus van intensiteit en interactie aan te brengen. Het resultaat is een beeld dat je online en offline kunt gebruiken.

Het concept paste ik toe op de G8-top die in juni 2008 gehouden zou worden - op dat moment een hot topic. De beelden die je hier ziet zijn daarvan enkele van de honderden mogelijke resultaten."

Over

Over Sander Hermsen.

"Na mijn afstuderen aan de kunstacademie werkte ik een aantal jaren als zelfstandig ontwerper. Mijn opdrachtgevers kwamen met name uit de non-profit-hoek: universiteiten, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en dergelijke. Maar naast designer ben ik ook gedragswetenschapper en ik begon al snel te zoeken naar mogelijkheden om die twee invalshoeken te combineren.

In 2011 kreeg ik daarvoor de eerste kans, toen ik op de HKU een vak ‘psychologie voor interactief ontwerpers en game-designers ontwikkelde en gaf. Later dat jaar kreeg ik een baan aan de Hogeschool Utrecht, waar ik nu nog steeds werk aan onderzoeksprojecten op het snijvlak van design en gedragswetenschappen. Een steeds terugkerend thema in mijn huidige werk is hoe creatieve professionals kunnen werken vanuit gedragswetenschappelijke theorie zonder dat dat ten koste gaat van creatieve vrijheid."